10 carti grozave care iti pot schimba viata

mm

carti psihologice

Ti s-a intamplat probabil si tie sa citesti ceva atat de surprinzator incat sa ti se taie efectiv respiratia si sa cazi pe ganduri.

Momentele acelea de pura inspiratie care iti pot schimba radical perspectiva sunt rare, insa atunci cand se intampla… sunt magice. Asa ca, nu am ezitat sa cautam magia in listingul facut de www.lifehack.org – 10 dintre cele mai tari carti de psihologie care pot schimba vieti.

1.Teoria Fericirii – Jonathan Haidt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

Incepand cu favoritul  de pe aceasta lista, Jonathan Haidt aduce la lumina credintele sistemelor vechi si le pune sub lupa stiintei moderne. Haidt transmite cunostintele sale superioare de psihologie si neurologie, si le compara cu astfel de sisteme vechi intr-un mod spiritual,  destul de cuprinzator. Heidt arata defectele si conceptiile gresite ale diferitelor sisteme de practica – precum si adevarul lor – oferind in acelasi timp solutii concrete.

Pentru cine este aceasta carte: Pentru oricine este urmarit de propria poveste, in cautarea sursei de fericire.

2.Angoasa in civilizatie – Sigmund Freud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

Cine poate contesta intelectul feroce al parintelui in psihanaliza Sigmund Freud? Intr-una dintre cele mai cunoscute lucrari, Freud descompune constructia civilizatiei si a relatiilor noastre cu ceilalti. Cartea este pentru cei ce nu sunt ingrijorati de o lectura mai greoaie si densa. Acestea fiind spuse, daca poti trece prin aceasta carte si sa ii intelegi sensul, o sa intelegi de ce civilizatia este construita astfel ajutandu-te sa ‘navighezi’ mult mai eficient.

Pentru cine este aceasta carte: Pentru cei interesati de existenta civilizatiei.

3.Gandire rapida gandire lenta – Daniel Kahneman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

In zeci de ani de cercetare, Kahneman contesta prejudecatile posedate subconstient de oameni si le aplica in fiecare zi. O sa intelegi ca mintile noastre sunt compuse din doua parti – o parte instinctiva si primara, si o parte mai critica si rationala – impreuna cu manifestarile lor in procesul decizional. Aplicatiile din aceasta carte sunt vaste, de la sarcinile de zi cu zi la decizii majore de afaceri, ce te vor face sa nu mai privesti luarea deciziilor la fel.

Pentru cine este aceasta carte: Pentru persoana din tine. Pentru cei care se confrunta fara pauza cu luarea deciziilor.

4.Psihologia persuasiunii – Robert B. Cialdini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

Daca esti genul de persoana care se simte mereu respinsa de ceilalti – cineva care nu este luat in serios, in ciuda eforturilor de a fi autoritar, in mod constant avand sentimentul ca este data la o parte, Robert B. Cialdini te sprijina. In acest best-seller, Cialdini te invata 6 principii ale persuasiunii, care te asigura ca nu o sa te mai simti niciodata ca un „fraier”. In aplicarea acestor 6 principii o sa fii in centrul atentiei, aparent dominand oamenii cu fiecare cuvant pe care-l spui. Control al mintii dezghizat? Poate. Total minunat? Categoric!

Pentru cine este aceasta carte: Pentru cei cu idei mari care se lupta pentru recunoastere.

5.Exceptionalii – Povestea succesului – Malcolm Gladwell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

Vrei sa afli cum cei mai de succes oameni ai lumii au cunoscut succesul? Iar cine poate sti mai bine decat cel care a petrecut ani de zile studiindu-i?!  Malcom Gladwell iti impartaseste tot ce a aflat in cartea Exceptionalii. Pe baza observatiilor sale Gladwell a dezvoltat “Regula celor 1000 de ore”. Fie ca esti atlet, muzician – sau orice altceva – daca doresti cu adevarat sa ajungi in clasa mondiala, aceasta carte este pentru tine.

Pentru cine este aceasta carte: Pentru oricine doreste sa devina un campion, lider sau un mare maestru.

6.Flux – Psihologia fericirii – Mihaly Csikszentmihalyi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

Intr-o lucrare surprinzatoare,  Csikszentmihalyi ne arata prin zeci de ani de cercetare cum fericirea ne este influentata de munca. El sustine ca fericirea este realizata printr-o stare mintala cunoscuta sub numele de ‘flow’, in cazul in care nivelul ridicat de calificare este potentat de activitati provocatoare. Imagineaza-ti un matematician rezolvand o problema uimitoare sau un artist care aduce la viata perceptia lui prin miscari de pensula aparent perfecte. Ce se intampla cu creierul in aceasta stare, este paradoxal.

Pentru cine este aceasta carte: Pentru oricine isi doreste sa atinga performanta in activitatea pe care o desfasoara.

7. David si Goliat. Outsideri, inadaptati si arta luptei cu gigantii – Malcom Gladwell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

Da, ai citit corect. Malcom Gladwell apare in top pentru a doua oara cu aceasta carte brilianta. Prin utilizarea unei game vaste de exemple, asa cum este stilul lui Gladwell, invatam despre probabilitatea lucrurilor improbabile, cand oamenii mici se confrunta cu probleme mari. Fie ca este vorba de o problema fizica sau una psihica, Gladwell ne arata ca putem invinge lucrurile, chiar si atunci cand sortii sunt impotriva noastra.

Pentru cine este aceasta carte: Pentru cei care lupta.

8.Fericirea autentica – Martin Seligman

Sursa foto

Unul dintre cei mai mari psihologi ai lumii, Martin Seligman deschide calea catre fericire cu aceasta carte luminoasa si plina de satisfactii. Dovedind ca fericirea este mai mult un produs de conditii interne decat externe, aceasta carte ne arata cum sa dezvoltam numeroase apecte ale vietii pe care de multe ori le trecem cu vederea. Aceasta carte este pentru cel care isi doreste sa devina o versiune mai bine definita a lui insusi.

Pentru cine este aceasta carte: Pentru oricine doreste sa dezvolte abilitatea de a interactiona cu ceilalti.

9. Mindfullness: A Practical guide to Finding Peace In a Franatic World – Mark Williams si Danny Penman 

Din pacate nu am gasit aceasta carte tradusa in limba romana, dar poate fi comandata cea in engleza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

In aceasta lume frenetica este usor sa te pierzi in ritmul care te inconjoara si sa uiti de evenimntele de moment care iti pot aduce fericirea. In aceasta carte mega populara, Williams si Penman ne arata cum sa traim cu aceasta stare de liniste intr-o luma in continua miscare. Gasirea pacii in acest moment – nu in sensul hippy – pe baza constatarilor psihologice testate, este o cale dovedita catre fericirea de durata.

Pentru cine este aceasta carte: Pentru oricine este usor de prins in ritmul rapid al lumii. Pentru cei cu probleme de anxietate.

10.Inteligenta emotionala – Daniel Goleman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

Este posibil sa fi observat in ultimii ani disparitia fenomenului IQ, si aparitia acestei noi teorii, a EQ-ului (inteligenta emotionala) si pe buna dreptate. Acum, psihologia ne arata ca EQ este un fenoment determinant al succesului personal si a sanatatii mintale comparativ cu IQ-ul. Inteligenta emotionala presupune autodisciplina, empatie si in primul rand constientizare de sine. EQ-ul, spre deosebire de IQ (inteligenta innascuta) poate fi imbunatatita pe parcursul vietii.

In aceasta carte se regasesc experientele multor lideri cu o inteligenta emotionala deosebita, dar cu un IQ mediu sau relativ scazut. Este o carte care te pune pe ganduri.

Pentru cine este aceasta carte: Pentru oricine se lasa condus de emotiile sale sau ale altora.

Sursa 

Laura Munteanu

Creative Communication Trainee

vision bord
WhatsApp Logo