25 de lucuri uluitoare despre tarile lumii (partea I)

mm

De pe site-ul List25 vine o lista grozava cu 25 de lucruri pe care probabil nu le stii despre tarile lumii. Atat de fascinante, ca am decis sa scriem si noi despre ele. Daca stii alte lucruri uluitoare, asteptam un articol de la tine pe care-l vom publica pe blogul nostru. 

In prezent exista “aproximativ” 196 de tari in lume, chiar daca numarul lor oscileaza in functie de definitiile personale si daca punem sau nu, Taiwan pe lista. Si, chiar daca te consideri un cetatean global si probabil iti place sa citesti despre lume, exista cel putin cateva lucruri surprinzatoare pe care nu le cunosti, inca, despre planeta noastra complexa si dinamica.

25. Franta acopera cele mai multe fusuri orare

 

Daca se calculeaza si teritoriile de peste mari, Franta acopera 12 fusuri orare diferite. USA o urmeaza indeaproape cu 11 si Rusia cu 9.

24. Insulele Maldive ar putea sa dispara intre valuri

 

Cu toate discutiile despre incalzirea globala si a nivelului marii in crestere, pare-se ca Maldive are de ce sa se teama. Cu o crestere de aproximativ 1.8 metri deasupra nivelului marii, natiunea lor se situeaza pe cea mai joasa zona de pe Pamant.

23. In Nauru exista cei mai multi obezi

 

Cea mai grasa tara de pe Pamant este mica insula Nauru, unde peste 95% dintre locuitori sunt supraponderali. Obezitatea este pusa pe seama importurilor de mancare fast food din Vest si coincide cu un nivel de viata mai crescut, odata cu popularitatea globala castigata din exporturile cu fosfati.

22. Drumuri facute din corali – Guam

Asfaltul insulei este construit dintr-un mix de sol de corali cu ulei, deoarece Guam nu are nisip natural. Insula prefera sa construiasca acest gen de asfalt din resurse proprii, decat sa importe din strainatate.

21. In Insulele Falkand in UK exista 350 de oi pentru fiecare persoana

Cu aproape 3000 de locuitori, cetatenii din Insulele Falkand au aproximativ jumatate de million de oi. Nu este surprinzator, mai ales ca-s cunoscuti pentru exportul de lana.

20. Cel mai vechi stat suveran este Egiptul

Aceasta informatie depinde de definitia ta despre independenta, dar daca iei in calcul prima tara recunoscuta ca fiind suverana, este Egiptul, conform cu informatiile legate de prima dinastie, care dateaza inca din 2100 I.C.

19. Canada are cele mai multe lacuri din lume

 

9% din teritorul Canadei este acoperit de peste 3 milioane de lacuri cu apa proaspata. Peste 60% dintre lacurile din lume se afla in Canada.

18. In Mongolia nu risti sa dai nas in nas cu un vecin

4 oameni la fiecare 1.6 kilometri patrati, Mongolia are cea mai scazuta densitate a populatiei de pe Planeta. Comparand asta cu districtul Mong Kok din Hong Kong, care are cea mai mare densitate a populatiei, 340,000 de oameni pe 1.6 kilometri patrati, ai senzatia ca-n Mongolia e pustiu. 

17. Cele mai multe tancuri se gasesc in… Rusia

 

Un titlu ciudat acesta, dar Rusia are cele mai multe tancuri decat orice armata din lume, 21.000. Acestea sunt mai mult tributuri pentru trecut si sunt iesite din circulatie.

16. Arabia Saudita, tinutul fara niciun rau

 

Suna bizar, nu? O tara atat de mare ca Arabia Saudita fara nicio apa curgatoare? E chiar asa! Apa lor provine din rezervoare subterane sau instalatiile de desalinizare.

15. Nigeria detine cea mai tanara populatie

 

In mod general cea mai tanara tara se calculeaza prin determinarea populatiei cu cei mai multi tineri sub 15 ani. In 2012 Nigeria ocupa primul loc, unde 49% dintre tineri nu ajunsesera la pubertate. Este urmata indeaproape de Uganda, diferenta fiind foarte mica. 

14. Cea mai diversa tara din lume, India

Indiferent de categorie, India este cap de afis. Fie ca vorbim de cultura, economie, clima, lingvistica, etnie rasa sau religie,

13. Natiunea cu cea mai mare rata de disparitie

Cu o scaderea de 8% anual a populatiei, pana in 2050 se presupune ca vecina noastra, Ucraina, va pierde 30% din populatie.

12. Tara cu cei mai multi cetateni care locuiesc in strainatate nu este Romania, ci Malta

 

Dupa vremuri cu probleme economice cuplate cu o rata crescanda a nasterilor, Malta a experimentat o imigrare semnificanta. Atat de semnificanta incat mai multi maltezi locuiesc in strainatate decat in Malta.

11. Mai mica decat Central Park al New York-ului, Monaco

 

Desi Vaticanul este mai mic decat Monaco, spre deosebire de aceasta, nu are rezidenti permanenti. Asta face din Monaco cea mai mica tara din lume, cu locuitori permanenti.

Ramaneti pe frecventa travel, in curand urmeaza partea a II-a a articolului, cele 10 tari cu povesti surprinzatoare.

Lugera Travel, agentie de turism pentru vacante personale sau corporate
Dana Ilie / 0725 151 312 /dana.ilie@lugera.ro
Adrian Luchian / 0726 444 890 / adrian.luchian@lugera.ro

Urmariti-ne si pe Facebook si Pinterest
 

Cu bine,

Roxana Andrei
roxana.andrei@lugera.ro

 

WhatsApp Logo