3 luni de Rusia

mm

Primul meu an de facultate…3 ani de studiu… o perioada lunga si dificil de “umplut”. Ce o sa fac eu in tot acest timp ca sa nu trec prin facultate “ca prin branza”?

O limba straina?! Parea o alternativa extrem de atractiva! Araba, japoneza … rusa… Grea alegere… Voiam sa fie o limba noua, total diferita de celelalte pe care le cunosc… Asa ca m-am inscris la cea de care se fereste mai toata lumea: rusa.

Intamplarea fericita abia acum incepe insa… pentru ca, la scurt timp dupa ce am decis sa merg la clasa de rusa, a aparut si oportunitatea unei burse de 3 luni in Moscova. 3 luni de Rusia, era mai mult decat un vis frumos, deci nu am stat prea mult pe ganduri. Asa ca, pe 29 septembrie plecam spre plaiuri moscovite.

Septembrie: Nu cred ca am mai avut niciodata asa de multe emotii. 3 luni la camin… hmmm nu prea stiam cum o sa fie sa stau 3 luni departe de mama… de prieteni… Oameni noi, cultura noua, limba total noua, vreme dificila, absolut totul era strain de mine.

Octombrie: Incep sa descopar Moscova si tot ce ofera ea. Nu are rost sa ne ascundem dupa deget, influenta comunista si-a pus amprenta pe acest oras. Daca Piata Rosie, Kremlinul, Biserica Sf. Vasile, toate parcurile superbe si podurile magice fac din Moscova un oras magic, periferia m-a dus instantaneu cu gandul la Bucuresti. Parca nu plecasem din tara, eram tot in Romania. Blocurile gri, triste, peisajele nu foarte impresionante, mijloacele de transport in comun.. Bucuresti, tu esti? Trec usor peste aceste lucruri, caci imi aminteau in permanenta de casa. Asta e, comunismul si-a pus amprenta si din pacate, nu intr-un mod foarte dragut.

Sankt Petersburg: Da, sunt foarte fericita ca am ajuns aici. Este, din punctul meu de vedere, cel mai frumos oras in care am fost pana acum. Aici, comunismul nu a atins cultura. Aici, cladirile au fost refacute dupa stilul original. Bisericile, palatele, gradinile, parcurile, muzeele chiar si podurile, au fost refacute dupa stilul vechi. Parca te invita la plimbare orasul acesta. Nu conteaza ca ploua, ninge, e soare, Sankt-ul este animat non-stop si iti transmite in permanenta un vibe super tare. Daca ar fi sa aleg un oras in care sa ma mut, Sankt Petersburg-ul ar fi primul. Am promis ca voi reveni aici, am promis ca voi spune tuturor despre Sankt Petersburg si sper ca toti oamenii sa il viziteze si sa il placa la fel de mult cum il plac eu.

Noiembrie-Ianuarie: Revin la Moscova. Incep sa vizitez cam tot ce se poate vizita intr-un oras atat de mare. Invat si limba, cunosc si oameni, descopar si o parte din cultura ruseasca… Ma atasez de oras, de prietenii pe care mi i-am facut, ma indragostesc de limba, ajung sa accept cele -20 de grade…

Si totusi….parca imi place mai mult Moscova acum, la 3 luni de cand m-am intors decat imi placea cand eram acolo.

Va recomand sa mergeti cand aveti ocazia. Sa vedeti oameni diferiti, sa auziti o limba total diferita, sa vizitati locuri frumoase, sa gustati din bucataria lor, sa vedeti diferentele de mentalitate dintre Europa si Rusia, dintre bogat si sarac, dintre Romania si Rusia.

 

Codruta Costea,

Incognito Traveller.

WhatsApp Logo