7 mituri distructive despre alimentatia noastra

mm

In ceea ce priveste alimentatia sanatoasa exista o multime de informatii eronate. Am gasit 7 dintre ele intr-un articol interesant publicat pe businessinsider.com si le impartim cu voi: 

1. Ouale nu sunt sanatoase

Se pare ca produsele foarte sanatoase au fost demonizate de-a lungul vremii din cauza unor teorii cel putin ciudate. Ouale au foarte mult colesterol si deci sunt considerate nocive pentru inima.

Dar recent s-a descoperit ca, colesterolul din dieta nu creste colesterolul din sange. De fapt, ouale cresc colesterolul bun si nu sunt asociate cu cresterea riscului bolilor de inima. Sunt pline de nutrienti si antioxidanti unici care protejeaza ochii si, in ciuda faptului ca-s pline de grasimi, consumate la micul dejun, s-a demonstrat ca ajuta la pierderea in greutate.

2. Grasimile saturate sunt rele

Acum cativa zeci de ani s-a decis ca epidemia de boli de inima a fost cauzata de consumul grasimilor, mai ales a celor saturate. Studiile au fost efectuale pe baza unor indici gresiti si deciziile s-au luat pe baza unor influete politice. Dar ani mai tarziu s-au efectuat testele care au dovedit ca nu exista nicio legatura intre bolile de inima si grasimile saturate. Consumul acestora imbunatatesc colesterolul LDL si creste colesterolul bun in sange.

Deci, carnea, uleiul de cocos, branza, untul… nu exista niciun motiv sa le evitati.

3. Toata lumea trebuie sa manance cereale!

De cand cu revolutia agriculturii auzim tot mai des ca nutritionistii recomanda cu entuziasm consumul de cereale. Insa, acest boom al agriculturii s-a intamplat destul de recent si genele noastre nu s-au schimbat atat de repede. Cerealele sunt scazute in nutrienti comparativ cu legumele si sunt bogate in acid fitic, care blocheaza absorbtia mineralelor esentiale in intestine.

Cel mai des intalnit produs recomandat este graul, iar el poate cauza multe probleme de sanatate. Graul modern contine gluten si pare ca multi oameni sunt sensibili la el, fiind asociat atat cu dureri de stomac, oboseala si probleme digestive, cat si cu schizofrenie, ataxie cerebrala sau boli serioase ale creierului.

 

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

4. Multe proteine fac rau oaselor si rinichilor

Este adevarat ca un consum ridicat de proteine creste nivelul de calciu din oase pe termen scurt, dar pe termen lung studiile au aratat un efect advers.

Pe termen lung dieta cu proteine este asociata cu sanatatea oaselor si cu un risc scazut de fracturare ale acestora. Mai mult, studiile nu dovedesc o asociere intre nivelul ridicat al proteinelor si bolile de rinichi. Consumul de proteine imbunatateste presiunea sangelui si scade riscul imbolnavirii de diabet.

5. Alimentele fara grasimi sunt sanatoase

De obicei in aceste mancaruri lipsa grasimilor este compensata cu indulcitori: zahar, fructoza din siropul de porumb sau indulcitori artificiali, cum este controversatul aspartam. Chiar daca indulcitorii nu au calorii, nu inseamna ca  fac mai bine decat zaharul. De fapt, mai multe studii au observat legatura dintre obezitate, depresii, sindromul metabolic, diabet sau boli de inima si indulcitorii artificiali.

6. Multe mese mici in timpul zilei

Cantitatea de mancare conteaza in accelerarea metabolismului si nu numarul meselor.

Un studiu asupra obezitatii a descoperit ca 6 mese pe zi nu satura un om, spre deosebire de cele 3. Acesta a observat legatura intre numarul de mese consumate si cancerul de colon, astfel, cei cu 4 mese pe zi se expun unui risc mai mare de imbolnavire, spre deosebire de cei cu 2 mese pe zi.

Sunt recomandate pauzele de la mancare sau posturile, deoarece atunci se curata toxinele la nivelul celulelor.

7. Carbohidratii sunt cea mai mare sursa de calorii

Dietele mainstream recomanda ca toata lumea sa manance produse sarace in grasimi, carbohidratii fiind in jur de 50-60% din numarul total de calorii. Acest gen de dieta contine multe cereale si mult zahar si destul de putine preparate grase, precum ouale si carnea.

Pentru unii oameni merge bine, pentru multi altii, nu. Dupa studii lungi s-a descoperit ca rezultatele cele mai bune se gasesc in dieta cu putine calorii si multe grasimi sanatoase.

Pofta buna la mancaruri sanatoase 🙂

Pentru mese gustoase si sanatoase, va invitam la Lugera Café
Atmosfera relaxanta, spatiu cofortabil si preturi atractive!

Adresa: Vulturilor 98, parter,  Cladirea Grawe 

Detalii si rezervari:
Mihai Harbuz 
Chief of a Great Cafe

mihai.harbuz@lugera.ro
Telefon: 0733 332 397

Roxana Andrei, Content Manager 
roxana.andrei@lugera.ro

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Lugera Cafe bucuresti mancare sanatoasa
WhatsApp Logo