A fi sau a nu fi o persoana matinala

mm

 

As fi ipocrita sa spun ca nu sunt o persoana matinala. Dimpotriva sunt extrem de matinala si nu prea inteleg cum e sa nu te trezesti cu noapte in cap fara sa iti pui 50 de alarme si sa gandesti strategii de cum sa te trezesti devreme.

Pe de alta parte stiu la fel de bine cum este sa iti umpli ziua cu 1001 de chestii de facut urgent si cum impingi timpul de lucru pana tarziu in noapte. O cafea in plus si ai suficienta energie pentru a mai face si ultima prezentare… Noptile par sa fie pline de oportunitati si… cu suficiente energizante… aproape nesfarsite.

Cred ca succesul acesta al noptilor de lucru este insa supra-evaluat. O singura noapte pierduta inseamna pentru mine cateva zile de cap greu si recuperare. Practic, muncesti mai mult sa te refaci decat castigi printr-o noapte de munca.

Cum faci sa castigi insa cateva ore productive si sa scapi de diminețile dificile?

Primul pas este sa iti stabilesti un program de somn riguros

Nu o spun eu, dar studiile arata ca persoanele care dorm 7 ore pe noapte sunt mai sanatoase si se imbolnavesc mai rar. Si ca sa fii sigur ca iti schimbi programul fa cateva schimbari strategice: propune-ti sa adormi la o anumita ora si pregateste-te pentru asta – pune-ti pijamalele, stinge lumina, opreste televizorul…aceasta cu cel putin o ora inainte … citeste cateva pagini de carte. Important, nu bea cafea sau alte bauturi energizante prea tarziu.

Ai de asemenea o multime de instrumente care te pot ajuta. Spre exemplu Sleep Cycle este o aplicatie care iti monitorizeaza somnul si evalueaza cat de eficient esti la capitolul acesta. O poti incerca.

Profita cat poti de dimineata

Mediteaza, scrie, fa cateva exercitii, bea un ceai, mergi la sala, plimba-te pentru catevan minute, citeste un capitol dintr-o carte, fa un dus, asculta muzica sau pregateste-ti un mic dejun copios…Fa orice altceva, dar nu iti citi emailurile! Te pot distrage cu usurinta si iti vor distruge orice incercare de a fi productiv de dimineata.

De ce ai incerca sa iti schimbi obiceiurile?

O dimineata inceputa cu dreptul poate afecta o zi intreaga. Iata cum:

1.    Cand vrei sa schimbi obiceiuri e mai usor cand incepi de dimineata. Din experienta, daca nu ai facut nimic pana la 10:00, e putin probabil ca vei mai face ceva in restul zilei.

2.    Ai mai multa energie dimineata. Sau cel putin nu esti epuizat.. sau nu incepi deja cu dorinta de a te relaxa. O ceasca de cafea este de ajuns pentru a te pune pe picioare si pentru a te ocupa de lucrurile cu adevarat importante. Aceasta pana nu dau navala task-urile mici, mititele care sunt nu doar consumatoare de timp, ci si de energie.

3.    Ai multe motive sa te trezesti! Rutina diminetilor bine incepute iti da sentimentul ca exista o structura in tot ceea ce faci. E pacat sa nu o tii tot asa o saptamana intreaga!

Tu ce faci pentru a profita la maximum de o zi? Experientele tale ne pot ajuta. Nu ezita sa ni le impartasesti intr-un comentariu!

Monica Dona

PR Manager

 

profit gerard koolen
WhatsApp Logo