Cu si despre incapatanare

mm

Colegul, seful, subalternul, sau chiar tu, in permanenta sau poate doar ocazional… incapatanarea e o arma cu doua taisuri: fie ultra-productiva, fie contra-productiva.

Ce faci insa, atunci cand trebuie sa coordonezi spirite nelinistite si extrem de inversunate in “eu detin adevarul absolut si nimic nu ma poate face sa imi schimb opinia”?

Mai mult: ce faci cand esti in pozitie de coordonator si lucrurile pe care vrei sa le implementezi sunt intampinate cu rezistenta, fapt care afecteaza eficienta intregii echipe?

Personalitatile puternice vin la pachet cu opinii puternice si aduc cu sine multa competitie…. Dar sa o luam pas cu pas:

  1. Este important ca fiecare membru al echipei sa isi cunoasca responsabilitatile si sa stie ce performante sunt asteptate de la el/ ea. Asa ca, pe langa ce ai stabilit verbal, transmite in scris un rezumat al celor agreate.
  1. Ce faci totusi cand incapatanarea iese la iveala si colegul tau isi manifesta direct supararea? Iti povesteam intr-un articol precedent despre cum ai putea gestiona conflictele folosindu-te de inteligenta emotionala. Indiferent de reactie insa, nu intra in jocul schimbarilor emotionale. Ramai ferm pe pozitie si stabileste clar ce are de facut fiecare.
  1.  Asculta cu atentie argumentele si, daca sunt justificate, analizeaza si elimina riscurile.
  1. Reactioneaza imediat in cazul comportamentelor deviante si rezolva nemultumirile. Un angajat cu o nemultumire nerezolvata va transmite aceasta nemultumire si catre ceilalti.
  1. Fii corect si constant in deciziile tale si, mai ales, nu emite judecati de valoare personale care sa iti afecteze lucrul in echipa.

Tu ce faci cand proiectele tale se izbesc de zidul incapatanarii? Experientele tale sunt valoroase, spune-ne opinia ta intr-un comentariu.

Monica Dona

WhatsApp Logo