Descopera Romania – Voineasa

mm

 

Putine si intens batatorite sunt cateva dintre cararile patriei. Altele, mai putin umblate, inca asteapta sa fie descoperite. Asa ca, de aceasta data iti propunem sa te indrepti spre Voineasa si sa descoperi o zona cu mult mai putin umblata de turisti.

Traseul nostru,care ne conduce catre Poarta Soarelui  incepe din localitatea Vidra, la 20 de km distanta de Voineasa. Vom parcurge aceasta distanta cu masina, apoi pe jos catre Vf. Fratoseanu. Pornim din fata hotelului Tranzit si ne indreptam spre sud, unde sus, pe culme se pot vedea stancariile Varfului Pietrile si saua care il separa de varful masiv al Purului. Strabatem soseaua de contur a lacului Vidra pana la intersectia cu drumul spre Voineasa. Vom merge insa inainte, cotind apoi spre vest pentru a ocoli ramura Vidruta a lacului Vidra. Ne vom deplasa astfel circa 2 km de la intersectie, evitand drumurile forestiere ce urca pe paraiele Mogoselul si Mogosu, afluenti ai Vidrutei. Inainte de a ajunge la paraul Pietrile putem vedea poteca larga ce urca versantul dinspre sud. In apropiere se afla un indicator metalic cu o sageata ce ne indruma pana in Saua Pietrile (marcaj cruce rosie, 1,5 ore). Incepem urcusul pe poteca ce patrunde in padurea de molid. La inceput panta e mare, dar treptat se micsoreaza si astfel urcusul devine mai placut. Strabatem o taietura de padure, tinand directia sud si apoi urcam din nou in padure. Dupa circa o ora si jumatate iesim in golul alpin Pietrile, in apropierea stanei cu acelasi nume. Strabatem in urcus usor vegetatia bogata din jurul stanii si poposim in Saua Pietrile. Din acest punct avem o frumoasa priveliste spre nord catre Muntii Lotrului si spre lacul Vidra. Se pot observa de aici inaltimile Cindrelului ca si Muntii Sebesului ce se pierd in zare spre nord-vest.

Din Saua Pietrile urmam drumul de culme Stefanu-Valea Macesului, in directia est, abordind prima serpentina care ocoleste Virful Pietrile (1877 m), impunator prin stincile sale calcaroase.

Spre sud isi adinceste valea Piriul lui Tocan, iar spre vest lasam in urma silueta masiva a Virfului Puru, cu caldarea sa glaciara situata spre nord. Drumul urca treptat si in curind ajungem intr-un mic platou de unde avem o frumoasa priveliste spre lacul Vidra, aflat la nord. Ocolim apoi un virf rotunjit (Boarnesu -1923 m), drumul efectuind o serpentina spre sud pe la obirsia piriului Pietrile.

Trecind pe versantul estic al virfului, in fata ni se deschide bazinul Turcinului Mic in care abunda pinteni de calcar, iar ceva mai jos se zareste un portal („Poarta Soarelui”) provenit prin prabusirea unei vechi pesteri. Jos, la limita padurii, intr-un cadru pitoresc, se afla stina din Boarnesu. Spre est bazinul este inchis de Virful Fratosteanu Mare (2053 m), ultimul bastion al Muntilor Latoritei pe partea rasariteana a culmii principale. In continuare, drumul ocoleste tot prin sud Virful Mogosu cu relieful sau ruiniform care se poate observa daca ne abatem putin spre versantul sau nordic. Apoi traversam o mica sa si drumul trece pe partea nordica a culmii. Sintem deasupra Muntelui Paraginosul si mai jos aproape de liziera padurii.

In dreptul culmii nordice se desprinde un drum de tractor pe care il vom aborda parasind soseaua de culme. Ne indreptam mai intii spre nord, apoi spre est coborind spre izvorul Vidrutei, un suvoi puternic de apa limpede si rece care iese de sub stinci calcaroase. De aici vom urma valea Vidrutei pe o cararuie, apoi pe un drum de tractor vizibil de la Cotul Vidrutei.

Traseu: relativ usor, dificil iarna

Marcaj: partial cruce rosie, banda galbena

Durata: 5-6 ora

Cele mai bune oferte de cazare in zona le gasesti insa prin Lugera Travel. Contacteaza-ne cu incredere pentru o oferta completa.

dana.ilie@lugera.ro / telefon: 021.318.71.20

Sursa

Monica Dona

PR Manager

 

WhatsApp Logo