Destinatiile vinului

mm

Sunteti pasionati de vin? De licoara datatoare de voie buna si niscaiva curaj? Daca da, iata trei destinatii pe care ar trebui sa le aveti in bucket list-ul vostru. Pe langa frumusetea locurilor, regiunile de mai jos va asteapta cu vinuri de top, adorate la nivel mondia.

O destinatie poate deveni favorita pentru totdeauna datorita privelistilor, mirosurilor, sunetelor, dar mai ales datorita spiritului pe care-l poarta.

Pentru iubitorii de vin nu exista o modalitate mai buna de a cunoaste minunile lumii, decat prin explorarea vitelor de vie.

Pe masura ce piata vinului devine si mai globala si scoate la iveala oferte din cele mai captivante regiuni viticole, itinerariul unui calator devine din ce in ce mai interesant.

Rioja

Este o regiune spaniola binecunoscuta in lumea vinului. Este situate in Nord-Estul Spaniei, de-a lungul raului Ebro, protejata in nord de Muntii Cantabrian poarta o traditie de cateva secole. A intrat in lumea moderna comerciala in secolul XIX, cand francezii viticultori au fugit de teama unei boli ce se transmitea foarte repede.

Astazi Rioja ofera un mix intre istorie iberica, privelisti uluitoare, bucatarie nemaigustata si vinuri briliante, adica un mix de vechi si nou menit sa va transforme visele in realitate.

 

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Unde sa mergeti la degustat

Bodegas Franco-Espanolas este cea mai mare vinarie din zona. Aceasta dateaza din 1890.

Vina Real este parte din familia CVNE cu un design care apartine arhitectului Philippe Mazieres. Este un loc uluitor construit din pin si rasinoase canadiene, functioneaza din 2004 si va pune pe dispozitie 150 de metri de pestera intr-un deal.

La Bodegas Muga in Haro puteti intra doar cu rezervare. Puteti vizita podgoria si puteti vedea ce se petrece in spatele portilor, primiti lectii de degustari si va delectati cu cele mai bune vinuri de clasa mondiala.

O vizita in regiunea Rioja va pune la dispozitie peste 600 de vinarii. Calitatea si preturile variaza si in functie de buget, pot fi simple si ieftine sau pot fi uluitoare si exorbitante.

Strugurele cel mai des intalnit in regiue este Tempranillo, dar mai cresc si Garnacha, Graciano si Mazuelo printre cei rosii. Principalii struguri albi sunt Viura si Malvasia. 

Este indicat sa vizitati Rioja primavara si toamna.

Valea Douro

Situata in Nordul Portugaliei, Valea Douro este locul de care te vei indragosti. Denumita cea mai frumoasa regiune viniera din lume este sustinuta de grandoarea peisajului si, desigur, de vinurile sale. Terasele se ridica deasupra maiestuosului rau Douro si sunt cioplite in munti, viile fiind cultivate pe terenuri abrupte. Accesul la terase era destul de dificil si a dat multe batai de cap, insa astazi este usor de vizitat.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Luati o pauza, asezati-va la o terasa cu un vin alb de Porto. Ascultati raul. Ascultati natura. Acest pamant este calm si are efect terapeutic.  

In perioada martie-iunie infloresc migdalii. Veti vedea un peisaj plin de flori salbatice si vii in crestere. In septembrie are loc culesul.

Unde sa mergeti la degustat

Vinaria Sandeman este premiata pentru produsele sale. Daca sunteti curiosi cum arata productia de vin de Porto, aici este locul potrivit, inclusiv o vizita la cuvele de fermentare. Apoi savurati un pahar de vin in barul modern cu vedere la rau. 

O primire calda veti gasi la Quinta do Castro, dar dupa ce veti conduce pe drumul dintre stancile putin infricosatoare. Sus la capela va veti bucura de o priveliste de vis.

Dupa o scurta calatorie cu masina mai puteti merge in vizita la Quinta du Portal, o fabrica de vinuri moderna detinuta de o familie, unde puteti poposi pentru o masa si un pahar cu vin.

Acestea sunt cateva sugestii. Opriti-va oriunde vedeti o vinarie si gustati vinurile Douro si Porto.

Desi este faimoasa pentru vinurile de Porto, Douro ofera vizitatorilor si vin de masa rosu redutabil. Puternic si bogat, face parte din topul viilor din lume. Insa, nimeni nu merge in Douro si pleaca fara sa guste vinul de Porto. I

Incercati din recoltele imbuteliate tarziu, vinurile de colectie sau variatiile de vinuri de maro-auriu, vechi de pana la 40 de ani. Nu exista o experienta care se poate compara cu bautul unui vin de Porto mai in varsta decat voi.   

Toate vinurile de Porto si cele de masa sunt produse din cei mai rafinati struguri: Touriga, Nacional, Touriga Franca si Tinta Barroca.

Puglia

Flancata de doua mari, magica peninsula Puglia este atractiva pentru turisti datorita terenului nedescoperit si a calitatii superioare de trai.

Castelul del Monte, care dateaza din secolul XIII, inspira arhitectii de astazi, iar orasul istoric Lecce ofera cea mai pura expresie a barocului Mauro-italian. Piatra veche, cladiri albe, casutele misterioase trulli si maslinii verzi, toata privelistea aceasta inconjurata de cele mai albastre ape din Europa… si vin de calitate, imaginea unei calatorii de vis!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Unde sa degustati

Puglia se extinde rapid si se potriveste cu toate gusturile in materie de vin. Tormareasca este cel mai mare local cu vin de calitate. Pivnita este detinuta de Antinori si nu ar trebui ratata.

La fel de impresionante sunt Masseria Altemura, un magazin de vinuri si un centru de vizite, detinute de familia Zonin. Castelul Monaci este iar o atractie turistica pe care s-o treceti pe lista.

Pentru degustari in buticuri, unde gasiti vinuri exceptionale, va trebui sa faceti rezervari: Castel di Salve, L’Astore Masseria, cu o veche presa de masline si Rivera.

Puglia exceleaza la vinuri de clima calda facute din struguri indigeni. Castelul del Monte pune la dispozitie vinuri rosii din struguri ca: Uva di Troia, Bombino Nero sau Aglianico. O aroma interesanta iese din Bombino Bianco (vin alb), iar daca preferati dulce, incercati Moscato di Trani.

Inspre sud, strugurele Primitivo provine din faimosul Zinfandel. Vinurile locale au nuante de fructe de padure coapte, concentratie de cerneala si tanina usoara.

In ultimii cinci ani s-a inregistrat o crestere remarcabila a vinurilor albe fresh: la Greco, Fiano, Malvasia si Chardonnay.

Este recomandat sa mergeti vara pentru mesele bogate de fructe de mare, plajele impecabile si nopti cu dans popular Italian.

Lugera Travel, agentie de turism pentru vacante personale sau corporate
dana.ilie@lugera.ro / adrian.luchian@lugera.ro
Facebook
Pinterest

Drum bun si spor la degustat!

Roxana Andrei, Content Manager
roxana.andrei@lugera.ro

Sursa: http://www.winemag.com

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Top 10 spauri din lume
WhatsApp Logo