In mintea recruiterului… De la inceputul pana la sfarsitul procesului de recrutare

mm

 

In viata mea anterioara… in Lugera, am fost recruiter

Primul meu job in Lugera a fost unul de recruiter. Am trecut prin toate etapele pe care un proces de recrutare le presupune si am recrutat de la roluri pentru juniori pana la roluri de manageri sau roluri extrem de specializate. Sa fii recruiter nu este o misiune usoara, la fel cum nici sa iti cauti un job nu este tocmai o sarcina pe care sa o faci cu placere. Cea mai importanta lectie pe care am invatat-o insa in perioada aceea a fost ca, atunci cand esti in postura de candidat, este esential sa iesi din pantofii tai si sa te vezi din perspectiva angajatorului.

E adevarat ca fiecare recruiter are stilul sau si fiecare evalueaza lucruri diferite, insa de cele mai multe ori aspectele pe care le vei gasi mai jos se regasesc pe agenda majoritatii. Am pus asadar laolalta lucrurile pe care le urmaresc eu – sper sa va ajute sa intelegeti mai usor ce isi doresc recruiterii, dar si cum sa abordati diferit procesul de recrutare!

Ce-a fost mai intai – CV-ul sau Scrisoarea de Intentie

Pe vremea cand scrisoarea de intentie era cu adevarat o provocare pentru candidati, merita intr-adevar sa fie citita. Astazi ea este oglinda perfecta a copy-paste-ului din sutele de modele de scrisori de intentie pe care le gasesti la tot pasul pe internet. Si mai frustrant este atunci cand si acest copy-paste este luat din primele doua link-uri afisate pe prima pagina, la o simpla cautare pe Google.

Personal ma uit la scrisoarea de intentie atunci cand rolul pentru care recrutez cere foarte bune abilitati de comunicare sau cand recrutez un creativ. In aceste situatii aceasta este primul document pe care il deschid. Ma uit la cateva lucruri simple, indicii care sa ma ajute sa ghicesc personalitatea din spatele mesajului, verific daca ai scris corect si, cel mai atent, daca ceea ce mi-ai scris suna a template.

Stiu ca nu e timp… si ca atunci cand aplici, vrei sa trimiti cat mai multe CV-uri, intr-un timp cat mai scurt…. Dar imi va fi greu sa accept ca te dai peste cap pentru proiectele in care te implici, insa la partea aceasta de cautare de job nu ti-ai gasit timp.

Daca e cerinta in descrierea postului… atunci sa apara si in CV-ul tau

Abordarea „Hai ca poate o sa ma ia si cu 2 luni de experienta, chiar daca in anunt cer 3 ani…” nu tine niciodata. Orice recruiter se uita atunci cand face „screening” la cateva aspecte cheie:

La studii si calificari– Nu poti sa fii bucatar fara diploma si nici sa conduci un tir cu permis categoria B. Se potriveste la fel de bine si in domenii mai putin restrictive. Rare sunt talentele native care dupa cativa ani de IT reusesc cu succes o reconversie profesionala catre comunicare.

In plus, daca in cerintele postului sunt solicitate anumite detalii, este absolut important sa le furnizezi. Nu doar arati ca ai acordat timp si atentie aplicatiei, dar si ca esti interesat de job.

Si cum se face totusi selectia?

Rareori pastrezi in lista scurta un CV care continea doar cateva greseli… In majoritatea cazurilor acestea sunt primele respinse. Timpul recruiterului este si el limitat, asa ca fiecare isi stabileste un set de criterii pentru selectia candidatilor potriviti. Eu ma uit la:

  • Corectitudinea CV-ului
  • Daca ai pus prea multe informatii de umplutura
  • Limbajul pe care il folosesti
  • Motivatie… Poate ti se pare un motiv subiectiv insa el transpare atat din CV-ul pe care il trimiti, cat si din scrisoarea ta de intentie.

Ce poti sa faci pentru a trece de aceasta etapa:

  • Verifica atent daca mesajul tau e scris corect.
  • Pune-ti amprenta. Fa ca mesajul tau sa fie unul personalizat, sa te reprezinte.
  • Gandeste-te de doua ori daca ce ai scris este intr-adevar ceea ce iti doresti sa transmiti.

Si… daca ne intalnim fata in fata

Ma astept ca mesajul tau sa fie:

Consistent. Ce ai scris in CV sa se regaseasca si in ceea ce povestesti.

Sa fii pregatit si sa fii un STAR! Aceasta inseamna sa ai suficient de multe experiente despre care sa imi povestesti in detaliu: cum le-ai abordat si, mai ales, la ce rezultate ai ajuns.

Analizez totodata cu atentie in interviu:

Ce tip de personalitate ai, dar si ce inseamna pentru tine sa ai succes.

Parerea ta e extrem de importanta! Povesteste-ne despre provocarile pe care le intampini in cautarea unui job si te putem ajuta!

Inspiratie maxima!

Monica Dona

PR Manager

WhatsApp Logo