Lugerac around the world: in inima Boemiei

„Lumea este plina de lucruri minunate pe care nu le-ai vazut inca. Nu renunta niciodata la sansa de a le vedea”, spunea candva J. K. Rowling. Cuvintele ei au devenit indemn pentru calatorii din intreaga lume, chiar daca toti stim prea bine ca Hogwarts, Ministerul Magiei, Aleea Diagon sau dragonii Longhorn din Romania nu sunt tocmai… reale! Sunt insa o multime de locuri la fel de magice. Asa ca noua editie de Lugerac around the World nu ne putea purta in alta parte decat Praga, fermecatoarea capitala a Cehiei.

Traversat de raul Vltava, Praga se afla chiar in inima Boemiei, iar al sau centru istoric este inclus in lista UNESCO a locurilor din patrimonial cultural mondial. Construit de-a lungul a sute de ani, intre secolele XI si XVIII, centrul orasului este, pe buna dreptate, declarat de multi o bijuterie a Europei, dar nu numai: fara cladiri moderne si turnuri inalte de sticla, este unul dintre acele locuri care in permanenta povesti de descoperit. Fara alte detalii, iata cele mai frumoase locuri si experiente de care sa te bucuri in Orasul de Aur, intr-o editie dedicata complet orasului de care este imposibil sa nu te indragostesti la prima vedere… si in care e mai rentabil sa bei bere decat apa. 😊

1/ Cetatea din Praga si Catedrala Sf. Vitus

Complexul istoric al capitalei cehe sta in picioare inca din secolul al noualea, perioada in care a gazduit de la casele regale ale Boemiei si pana la actualul presedinte, si este cel mai mare asezamant fortificat din lume (70 de kilometri patrati!). Nu este de mirare ca este cel mai important obiectiv touristic din Praga, cu o cifra in jurul a doua milioane de vizitatori in fiecare an. Ce poti sa vezi in aceste locuri pline de istorie?

  • Schimbarea garzilor, eveniment ce are loc in fiecare zi, de la ora 12.00. Fun fact: garzile se schimba de fapt din ora in ora, dar ceremonia adevarata are loc la amiaza, asa ca cel mai bine ar fi sa iti ocupi un loc inca de pe la 11.30.
  • Catedrala Sf. Vitus, monument al arhitecturii in stil gotic, a fost (culmea!) finalizata abia acum aproape un secol, in 1929, dupa ce constructia ei a fost inceputa in 1344. Sigur te vor fascina vitraliile, boltele si arcadele care imbina stilul a doi arhitecti de scoli diferite, Matei din Arras – adeptul geometriei perfecte, si Peter Parler – de meserie sculptor si mester intr-ale lemnului. Dupa ce termini de vizitat catedrala, incarca-ti bateriile… te asteapta Turnul de Sud si aproape 300 de trepte, dar si o priveliste greu de egalat asupra orasului.
  • Capela Sf. Wenceslas, ai carei pereti sunt impodobiti cu pietre semipretioase si picturi originale ce dateaza inca de la inceputurile constructiei. Capela ascunde si bijuteriile Coroanei Boemiei. O mica usa duce catre adevarata comoara, care este tinuta intrun cufar cu sapte lacate, ce pot fi deschise cu sapte chei diferite. Bijuteriile originale sunt expuse extrem de rar, insa replicile pot fi vazute in permanenta.
  • Daca ajungi in cetate, trebuie NEAPARAT sa te plimbi pe celebra Strada de Aur, un sir de casute scunde si in culori vii, ce aduc mai degraba a peisaje din povesti. Cateva „stiati ca”… Kafka a locuit pe aceasta strada, la numarul 22; pe vremuri, straduta era cunoscuta ca Aleea Alchimistilor, cei care ar fi transformat fierul in aur si ar fi descoperit piatra filozofala (ca tot ziceam in intro ca Praga pare un oras magic, ca in povestile Harry Potter 😊); casutele sunt acum un fel de muzeu unde poti sa vezi instrumente de tortura, armurile tunarilor rosii si… sa tragi cu arcul.

  

  

Pentru variantele si preturile biletelor, intra aici!

Un mic secret… mergi cu atentie pe stradutele din Cetate. Cum treci de zona centrala a Catedralei si a Bazilicii Sf. Gheorghe, vei gasi singurul magazin de Craciun deschis intregul an. Asa ca, daca esti genul de persoana care iubeste sarbatorile de iarna, nu trebuie sa ratezi decoratiunile handmade si atmosfera primitoare de aici!

2/ Podul Carol si croaziera pe Vltava

Pe acest pod se merge cu pasi mici si inceti, se admira fiecare statuie baroca si se face cu mana la turistii din barcile si vaporasele de pe Vltava. Podul-monument are 560 de metri si se spune ca prima piatra la temelia acestuia a fost pusa chiar de catre cel al carui nume il poarta – Regele Carol al IV-lea.

Si, cum sigur ajungi pe pod, in apropiere este si punctul de plecare al barcutelor si vaporaselor de croaziera pe Vltava. Asa ca, hop in! si lasa-te purtat pe cursul principal al raului, pe sub podurile orasului, dar si pe bratele sale laturalnice, precum Certovka (Canalul Diavolului, din cate am inteles de la ghizi)… vei trece printre lebede si vei admira casele medievale si morile de apa inca functionale.

Optiunile, de la croaziere de lux, la scurte plimbari cu barci ecologice, sunt multe si le poti gasi, cu tot cu tarife, aici.

     

  

3/ Dealul Petřín, Observatorul Stefanik si Labirintul Oglinzilor

Daca ai nevoie de o zi complet relaxanta cat esti in Praga, ia funicularul si urca pe Dealul Petřín, pe malul stang al raului Vltava, dincolo de centrul istoric si grupurile mari de turisti. Ajuns sus, o sa dai cu ochii de „replica” Turnului Eiffel, asa ca daca vrei o priveliste 360 asupra orasului, ia-ti un bilet si urca pana in varf. Te va costa aproximativ 6 euro.

In apropierea Turnului Petřín gasesti si o cladire putin ciudata, care aduce a castel de jucarie. Este insa Mirror Maze, locul in care privirea o sa iti joace feste in fiecare moment pe care il petreci acolo. O sa fii inconjurat de oglinzi care te multiplica, te lungesc, te piticesc, te ingrasa sau te transforma in supermodel.

Tot pe Dealul Petřín vei gasi si Obsrvatorul Astronomic Stefanik. Asa ca daca te inspira sa privesti stelele si exploziile solare, cele doua telescoape ale observatorului te asteapta sa le incerci. Plus, muzeul din interiorul Observatorului este unul foarte interactiv: poti sa atingi diverse fragmente de „ateroizi”, sa descoperi galaxiile din Univers si sa descoperi legile fizicii. Pretul unui bilet este cam de 3 euro.

Pont: daca esti iubitor de bufnite, stai cu ochii in patru. Nu pormit ca il vei mai gasi tot aici, dar acum un an, pe Dealul Petřín, un domn simpatic oferea turistilor sansa de a tine pe brat si de a se juca, pentru cateva minute, cu niste bufnite extrem de simpatice si cuminti. Toti banii pe care ii aduna din donatiile turistilor se duc exclusiv catre ingrijirea pasarilor.

 

  

4/ Plimbare in Centrul Istoric, Piata Orasului Vechi si Ceasul Astronomic

Pe malul celalalt de Cetatea Praga, turistii se aduna sa descopera stradutele pietonale pietruite ale capitalei cehe. Tine-o tot inainte de la Podul Carol, iar imediat cum traversezi strada Krizovnicka, ajungi in Orasul Vechi, centrul istoric al orasului. Pornit pe aleile inguste, dar care vibreaza de energie, rasfata-te cu un „chimney” – un mici-kurtos umplut cu ciocolata, capsuni si inghetata de vanilie. Cu atentie, continua-ti drumul catre piata veche, unde te asteapta Primaria si al sau Ceas Astronomic, monumente in stil gotic ce dateaza din 1338, Biserica Sfintei Fecioare din Týn sau Palatul Kinský ce adaposteste Galeria Nationala. 

Pont: dupa ce termini de vizitat si explorat, opreste-te la casutele cu mancare traditionala din Piata Orasului Vechi, comanda tot ce iti face cu ochiul (dar atentie, portiile sunt foarte mari) si ia un loc chiar pe dalele de piatra ale pietei. Experienta mai autentica nu gasesti!

      

5/ Casa care danseaza

Intr-un oras dominat de arhitectura gotica, baroca si stilul Art Nouveau, Casa care danseaza, cunoscuta si ca Fred si Ginger, este una dintre putinele constructii moderne. Incadrata de arhitecti in deconstructivism, cladirea se afla chiar pe malul raului Vltava, iar privelistea de pe acoperisul acesteia iti taie respiratia: Cetatea Praga, Podul Carol si Orasul Vechi se vor desfasura sub privirile tale, in timp ce te poti bucura de o bere artizanala locala.

    

Bonus! In functie de cum iti imparti timpul si cate zile ai la dispozitie, mai poti adauga pe lista ta cateva locuri: Gradina Zoologica, Palatul Troya, dar si cele mai vechi berarii ale orasului – U Fleku si U Tomase.

WhatsApp Logo