Muzica: sunetul unei productivitati mai mari

Ori de cate ori simti nevoia de un plus de energie si concentrare sau pur si simplu de o pauza de la zarva din jurul tau, muzica ascultata in casti poate face minuni. Insa cum gasesti mixul perfect de sunete si care sunt „scuzele” pe care le poti folosi atunci cand ai nevoie de un… rasfat sonor?

Ca orice subiect serios, influenta muzicii asupra productivitatii la birou a beneficiat de cateva studii detalitate, care, intamplator sau nu, confirma ca o melodie la momentul potrivit face minuni cu rezultatele de la birou*:

  • Mai mult de 60% dintre angajati asculta muzica in timpul programului, ceea ce le aduce un plus de productivitate si creativitate.
  • Peste 25% dintre angajati spun ca, fara muzica din casti, le-ar fi imposibil sa se concentreze pe responsabilitatile si proiectele in lucru.
  • 88% dintre angajati lucreaza mai eficient si cu mai putine greseli atunci cand ascult muzica.
  • 91% dintre manageri cred cu tarie ca muzica ridica moralul angajatilor, iar 77% sunt de parere ca muzica aduce mai multa productivitate acestora.

Cu argumentele pro in maneca, tot ce mai lipseste este sa stii ce gen de muzica se potriveste fiecarei situatii de lucru:

  1. Muzica antrenanta si cu bass din plin pentru… momentele dinainte de sedinte importante si task-uri care cer maxima incredere in sine. Exemple? We Will Rock You, melodia celor de la Queen, si Born This Way a lui Lady Gaga.
  2. Muzica ambientala pentru… relaxare. Daca ai o zi sau o perioada mai putin dinamica, in care te invarti printre emailuri si lucruri aparent repetitive, destinde-te cu melodii fara versuri, care pun in valoare si sunete din natura. Sfatul nostru: instaleaza-ti aplicatia Tide si alege dintre sunetul marii, al ploii sau melodii instrumentale.
  3. Muzica pop pentru… un ritm de lucru ridicat si concentrare. Beyonce este in playlist-ul tau? Sigur vei lucra cu 58% mai repede si mai corect decat colegii tai. Daca totusi ti-e greu sa gasesti melodiile potrivite (te intelegem, peste 100.000 de albume sunt lansate an de an), sigur gasesti ceva pe nicecream.fm sau pe aplicatia Noon Pacific.
  4. Muzica clasica pentru… relaxare fizica si mentala si pentru o stare de spirit considerabil mai buna. Si, daca lucrezi intr-un domeniu pe care l-ai caracteriza „stresant”, muzica clasica este un aliat impotriva episoadelor de panica: scade ritmul cardiac si regleaza tensiunea arteriala.

1, 2, 3… apasa Play!

*Studiu realizat de VisionCritical în randul a 1.000 de companii și de Entertainment Media Research pe 2.000 de persoane.

WhatsApp Logo