Saint Paul’s Cathedral

mm

 

Situata pe colina Ludgate Hill Saint Paul’s Cathedral, cea mai mare biserica din Londra si a doua ca marime din Marea Britanie, dupa Catedrala din Liverpool, este obligatoriu inclusa in lista locurilor de vizitat a oricarui turist care porneste in aventura londoneza.

De-a lungul timpului, pe locul actualei catedrale au existat mai multe edificii. Cea mai veche dintre acestea, o bisericuta de lemn, a fost construita in anul 604 de catre King Ethelbert of Kent pentru Mellitus, Episcop al al Saxonilor din zona de Est. La sfarsitul secolului al XVII-lea biserica a fost reconstruita in piatra de catre Erkenwald, Episcop de Londra. In 962 si apoi in 1087 catedrala a fost distrusa de incendii, insa, de fiecare data a fost reconstruita si extinsa. Regele Wilhelm Cuceritorul a donat piatră din ruinele Turnului Palatin, iar regele Henric I a ordonat să se aducă pietre din River Fleet. Procesele de renovare si extindere au continuat in secolele al XIII-lea si al XIV, marind si mai mult catedrala.

In 1665 Christopher Wren, arhitectul caruia ii este atribuita constructia a mai bine de 50 de biserici londoneze, a renovat complet Saint Paul’s Cathedral, insa, in noaptea de 2 septembrie 1666, atunci cand the Great Fire of London a sters de pe hharta Londrei mai bine de 13.200 case si 89 de biserici, catedrala Sfantului Paul a avut si ea aceeasi soarta.  In 1669 Christopher Wren a primit misiunea de a construi o noua biserica in locul catedralei gotice care a fost distrusa in Marele Foc.

Prima propunere a fost considerata prea modesta, iar cel de-al doilea model propus, The Great Model, a fost si el respins ca nefiind potrivit pentru procesiuni de amploare. A treia propunere, de aceasta data cu un naos mai mare si un dom mai mic a fost insa acceptat in 1675. Pe parcursul constructiilor insa Wren a largit domul si a adus cateva modificari, astfel ca rezultatul final seamana mult mai mult cu The Great Model decat cu modelul aprobat.

Catedrala a fost construita destul de repede: a fost inceputa la 21 iunie 1675, iar constructia a fost finalizata in 1711.

Domul ajunge la o inaltime de 111 metri si cantareste aproape 66000 tone. Este sustinut de opt arcade, iar iluminatorul cantareste nu mai putin de 850 de tone.  560 de trepte te despart de imaginea spectaculoasa a Londrei de pe acoperisul catedralei. Pana la aceasta trebuie sa treci insa prin cele 3 Galerii: Whispering Gallery, renumita pentru acustica ei, Stone Gallery, situata la 53 de metri, pe dinafara domului si ingusta Golden Gallery aflata la 85 de metri inaltime care inconjoara la exterior iluminatorul.

Interiorul baroc este si el la fel de impresionant ca exteriorul si merita sa fie studiat cu atentie. Mozaicurile de pe tavan au fost adaugate in 1890 de William Richmond dupa ce Regina Victoria s-a plans ca nu este suficienta culoare in catedrala. Baldachinul de deasupra altarului a fost reconstruit in 1958 dupa ce a fost distrus de bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Singurul monument care a supravietuit incendiului din 1666 este mormantul lui John Donne, din 1631.

De-a lungul timpului Catedrala a gazduit numeroase evenimente: funerariile Lordului Nelson, ale lui Sir Winston Churchill si cele ale lui Margaret Thatcher, jubileurile Reginei Victoria, nunta printului Charles cu printesa Diana si Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-ea, cat si aniversarea implinirii varstei de 80 de ani.

O vizita la Saint Paul’s Cathedral este completa atunci cand pe langa turul obisnuit al fiecarui turist reusesti sa iti gasesti ragazul necesar pentru a participa la slujba oficiata de episcopul Anglican al Londrei.

Vrei sa afli mai multe despre Londra, te invit sa citesti si articolul de aici, insa, daca ai nevoie de mai mult ajutor, contacteaza-ne cu incredere.

Date de contact: dana.ilie@lugera.ro, 0725151312.

Monica Dona

PR Manager

WhatsApp Logo