Sfaturi practice pentru interviul de angajare

mm

Interviul de angajare

 

Felicitari! Probabil ca ti-ai petrecut zile, saptamani sau chiar luni pana cand ai gasit job-ul perfect. Ti-ai trimis CV-ul impreuna cu scrisoarea de intentie si ai fost programat pentru interviul de angajare. Pana acum ai facut niste pasi importanti pentru schimbarea viitorului tau.  Poate ca interviul ti se pare intimidant, dar iti recomand sa il privesti ca pe o mare oportunitate. Cu siguranta este coplesitor faptul ca pe internet gasesti numeroase sfaturi, dar nu este cazul sa le urmezi pe toate. Sunt doar cateva aspecte cheie de care ar trebui sa tii cont. Le-am sumarizat putin mai jos pentru tine. Restul trebuie sa vina natural.

Ce trebuie sa faci asadar inainte de interviul de angajare?

  • Documenteaza-te

Cauta detalii despre compania respectiva. Eventual iti poti nota anumite informatii si ulterior, la interviu, sa ceri mai multe detalii. Acest lucru o sa-ti ofere mai multa incredere in tine cand o sa te prezinti la discutie, si mai mult decat atat, o sa arati interes fata de compania resepctiva.

  • Exerseaza

Mai ales daca este primul tau interviu, poti sa iti imaginezi cum ar trebui sa decurga o astfel de discutie. O sa sune amuzant – si o sa arate si mai amuzant – dar daca exersezi, cu voce tare o sa-ti fie mult mai usor ca in timpul interviului sa-ti stapanesti emotiile.

 

  • Imbraca-te pentru success

Se spune ca prima impresie conteaza si se aplica extrem de bine pentru interviuri. Iar daca nu stii ce sa porti, cel mai bine mergi pe o varianta clasica.

  • Punctualitatea

Este indicat sa ajungi cu 5-10 minute inainte ca interviul de angajare sa inceapa. Daca totusi apar situatii neprevazute si nu reusesti sa ajungi la ora stabilita, este indicat sa suni si sa anunti acest lucru. Acest lucru este valabil si pentru situatiile exceptionale in care nu o sa ai disponibilitatea de a te prezenta la interviu.

  • Este timpul sa stralucesti

Daca esti entuziastat cu privire la interviu sa nu-ti fie frica sa arati acest lucru. Angajatorii mereu isi doresc oameni pasionati.

Nu trebuie sa lasi emotiile sa te acapereze, trebuie sa ai o atitudine relaxata, si sa arati ca esti o persoana increzatoare. Incearca sa pastrezi contactul visual, sa purtati o discutie, si totul o sa decurga natural, de la sine.

  • Limbajul trupului

O strangere de mana nesigura sau evitarea contactului vizual sunt minusuri pe care le poti corecta cu usurinta.  O strangere de mana ferma o sa te recomande ca fiind o persoana increzatoare.

De asemenea ai grija la postura pe care o ai cand stai pe scaun.

  • Ascultarea activa

Fii atent/a la tot ceea ce ti se comunica, iar daca ai nelamuriri nu te sfii sa adresezi intrebari. Interesul tau va fi mai mult decat apreciat.

  • Arata ce ai de oferit

Formuleaza-ti raspunsurile astfel incat sa scoti in evidenta abilitatile pe care le ai si de care compania are nevoie. Daca ai experienta anterioara, poti mentiona cum ai reusit sa ajuti fosta companie prin abilitatile pe care le ai.

 

Si totusi, ce nu ar trebui sa faci la interviul de angajare?

  • Nu da raspunsuri monosilabice (da/nu/poate) – acolo unde este posibil trebuie sa iti formulezi raspunsurile astfel incat sa ai context, actiune si rezultat.
  • Nu disuta despre salariu, decat daca recruiterul deschide acest subiect. De asemenea, nu mentiona salariul de la locul de munca precedent, fiind o informatie confidentiala. Totusi poti formula sub aceasta forma: “salariile in acest domeniu pornesc de la X RON”

Bafta la angajare!

Sursa foto

Laura Munteanu

Creative Communication Trainee

 

CV
WhatsApp Logo