Sunt alinutaceavesela si caut un job… sau cum sa faci sa nu te angajeze nimeni :)

mm

De 12 ani si mai bine, am auzit de cel putin 1000 de ori, ce greu e sa obtii un job, ce dificili sunt angajatorii, cum functioneaza pilele la interviu, ce dificil este sa lucrezi cu un sef demanding etc etc.

Sa o luam pe pasi: ai terminat facultatea, ai o diploma si incepi sa iti cauti un job: te uiti pe BestJobs, pe e-Jobs, pe LinkedIn, Facebook, alegi 2  joburi care crezi ca ti se potrivesc,  trimiti CV-ul si astepti… si tot astepti, si iar astepti… si nu primesti niciun raspuns.

Te mai uiti o data pe aceleasi site-uri, mai completezi ceva la scrisoarea de intentie, mai aplici la 2 joburi, astepti… niciun raspuns. Incepi sa injuri angajatorii, sa povestesti tuturor cum n-ai plile si de aceea nu te suna nimeni, cum ai aplicat la joburile care ti se potriveau manusa si doamnele de la HR nici macar nu te-au chemat la interviu :).

Pai, sa o luam in ordine: ai aplicat pe BestJobs  la un job entry level, sa spunem Call Center Executive, ai trimis Cv-ul si scrisoarea de intentie si ai asteptat.

Daca te uitai atent la anuntul la care ai aplicat, vedeai ca in 10 zile au aplicat mai mult de 500 de candidati. Cu alte cuvinte, ai o sansa la 500 sa fii angajat. Daca mai adaugi acolo ca angajatorii pun, de obicei, anunturile pe 2 site-uri , ca primesc CV-uri si pe site-urile proprii si de asemenea, primesc si recomandari interne, vei vedea ca sansa ta de angajare este de 1 la 1000.

De partea cealalta, doamna de la HR se trezeste cu 1000 de CV-uri pe care trebuie sa le citeasca si sa decida pe cine cheama la interviu. Si aici incepe selectia: daca ai trimis CV-ul  folosind adresa de mail  din categoria: albinutavesela, alinuta cea sexy, puimic, dorucelviteaz, sa fii convins ca CV-ul tau a ajuns extrem de repede in Recycle Bin.

 Daca ai folosi o adresa de mail cu nume prenume, dar ai scris ca “a-i avut experienta in ong, si v-ei fi foarte bucuros sa fiii chemat la un interviu”, soarta CV-ului va fi aceeasi!  Tot in Recycle Bin ajung de obicei si mail-urile de la candidati care pun in CC 20 de firme  si incep mail-ul spunand: “Cunoscand reputatia firmei Dvs, as dori sa fac parte din echipa acesteia”… serios? Chiar ai dori sa faci parte din echipa a 20 de firme? 

In aceeasi categorie intra si cei care aplica la un job de Marketing Executive si care incep scrisoarea de intentie cam asa: “Am citit cu interes anuntul Dvs referitor la pozitia de front Office Representative etc etc…”, pai ori vrei sa lucrezi ca Marketing Executive ori Front Office Rep, ca diferenta e mare 🙂

Dupa ce dam la o parte CV-urile de mai sus, numarul CV-urilor ramase scade la jumatate. Daca ne uitam apoi si la forma CV-ului, atentia la detalii si continutul scrisorii de intentie… ramanem cu maxim 100 de CV-uri.

Ceea ce face diferenta intre candidatii ramasi sunt: studiile, cursurile, proiectele desfasurate in timpul facultatii, activitati in ONG-uri, diplome, limbi straine.

Cu cat candidatul respectiv a desfasurat activitati mai multe pe parcursul facultatii, cu atat sansele de angajare sunt mai mari 🙂

 

Cristina Savuica – Chief Happiness Officer Lugera The People Republic

Foto

WhatsApp Logo