Zilele libere de care beneficiem in 2016

mm

 

12 zile libere sunt prevazute in Codul Muncii, la capitolul sarbatori nationale in care nu se lucreaza… Anul acesta, dupa ce scadem suprapunerile cu weekendul ne vor ramane insa doar 7 zile libere efectiv.

Iata care sunt acestea conform art. 139 din Codul Muncii:
– 1 si 2 ianuarie (vineri si sambata);
– prima si a doua zi de Pasti – 1 si 2 mai (duminica si luni)
– 1 mai (duminica);
– prima si a doua zi de Rusalii – 19 si 20 iunie (duminica si luni);
– Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
– 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei (miercuri);
– 1 decembrie (joi);

– prima si a doua zi de Craciun -25 si 26 decembrie (duminica si luni);
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Fiecare companie poate stabili insa prin contractul colectiv de munca aplicabil, si alte zile libere.

Trebuie totodata avut in vedere ca zilele libere sunt acordate de angajator, iar, in situatia in care activitatea nu poate fi intrerupta si angajatii sunt solicitati sa lucreze in zilele de sarbatoare legala, acestia trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca nu se poate acorda aceasta compensare prin timp liber, in perioada mentionata, din motive intemeiate si justificate, salariatii vor beneficia pentru activitatea prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Anul trecut a mai fost adaugata pe lista de sarbatori nationale, Ziua Constantin Brancusi, pe 19 februarie, data la care s-a nascut ”parintele sculpturii moderne”, (Legea 305/2015). Aceasta nu este inclusa insa si in randul zilelor  libere. Aceeasi este si situatia zilelor de 24 ianuarie si 10 mai care au fost declarate sarbatori nationale in 2014,  Unirea Principatelor Romane si, respectiv, Inceputul Domniei lui Carol I, incoronarea primului rege al Romaniei.

Monica Dona

PR Manager

salariul minim lugera
WhatsApp Logo